LogoAct80+Hoe kun je voor en met 80-plussers een dialoog organiseren over zingeving, verbondenheid en meedoen in de lokale gemeenschap? In het kader van het Europese Erasmus+ project Active 80+ ontwikkelde het Oudere Vrouwennetwerk Nederland (OVN) met ActivAge en vijf lokale pilotprojecten in Amersfoort, Barneveld, Zutphen en Deventer een handreiking en een training. Deze zijn bedoeld voor medewerkers en vrijwilligers van woonzorgvoorzieningen, welzijnsorganisaties, sociale wijkteams, buurtcentra of ontmoetingshuizen.

Centraal staat de vraag: hoe kunnen 80+ ouderen meedoen en van betekenis zijn in de lokale gemeenschap? Het gesprek gaat over wat je zelf kunt doen om vitaal te blijven, wat je samen op kunt pakken en hoe organisaties dit kunnen faciliteren. Tijdens een van de dialoogbijeenkomsten zei een deelneemster: “Hier word ik gezien. Dat doet me goed.” Ook vertegenwoordigers uit de lokale politiek, welzijn en zorg komen door de dialoog-gesprekken in beweging: “Wij doen iets niet goed. Het moet en kan beter.”

Op woensdag 13 april 2016 presenteren de vijf initiatiefgroepen de resultaten van hun pilotprojecten. Wat werkt in de gespreksvoering met ouderen en het samen organiseren van (gespreks)bijeenkomsten? Wat zijn mogelijke valkuilen? Wilt u hierover meedenken en meepraten?

Voor wie?

 • Betrokkenen en overige belangstellenden, zoals collega’s, samenwerkingspartners van de initiatiefgroepen, die aan de training en pilots hebben deelgenomen;
 • Professionals, beleidsmakers, onderzoekers en adviseurs in het veld van sociaal werk, wonen, zorg en welzijn. Senioren actief in buurt- en burgerinitiatieven, ouderen- en vrijwilligersorganisaties, Hbo-docenten en studenten Hogere Sociale Studies, maatschappelijk werk of verpleegkunde.Aanmelden voor deze bijeenkomst kan door een mailtje te sturen naar: laura.christ@ouderevrouwennetwerk.nl. Deelname is gratis.
  Akoesticum is eenvoudig te bereiken met het openbaar vervoer (naast het station in Ede).
  Na aanmelding ontvangt u een bevestiging en een routebeschrijving. Zie ook www.akoesticum.org

Programma

14.00 – 14.30

Aankomst /ontvangst met koffie/thee

14.30 – 14.40

Welkom en introductie Active80+ – Samenkracht80+

Laura Christ, OVN-NL/projectleider Active 80+

14.40 – 15.10

Inleiding: Betekenisgeving van ouder worden door de eeuwen heen en in de huidige tijd
Suzanne Biewinga, filosofe en ethica

15.10 – 15.25

Muzikaal Intermezzo

Het Spijkerkoor uit de wijk ’t Spijk (Eefde) o.l.v. Wolfram Reisiger

15.30 – 16.20

Plezierig oud worden in vijf bedrijven: flitspresentatie van de vijf Samenkracht80+ pilots:

 • Vrijwilligers Amersfoort Binnenstad/Het Seminarie (Amersfoort)
 • Welzijn Barneveld/Zorggroep Ena (Barneveld)
 • Sensire Wijkzorg (Zutphen)
 • De Polbeek /Zorggroep St. Maarten (Zutphen)
 • De Deventer Dagsociëteit (Deventer)
  Vragen en tips vanuit de zaal o.l.v. Kees Penninx, ActivAge

16.20 – 16.45

Slotwoord
Uitreiking van de certificaten aan de pilot-deelnemers
Joke de Ruiter-Zwanikken, voorzitter Oudere Vrouwen Netwerk – Nederland (OVN-NL)

16.45 – 17.00

Muzikale afsluiting

Het Spijkerkoor

17.00 – 17.30

Hapje en drankje

Dit project werd gefinancierd met de steun van de Europese Commissie. De verantwoordelijkheid voor deze publicatie (mededeling) ligt uitsluitend bij de auteur; de Commissie kan niet aansprakelijk worden gesteld voor het gebruik
van de informatie die erin is vervat.

Klik hier om de uitnodiging te downloaden.