Op 27 juni staat Pakhuis de Zwijger in het teken van gelijkheid tussen vrouw, man, homo, lesbo, trans, en alles daartussen in. Jonge experts van over de hele wereld komen aan het woord over het recht op vrije huwelijkskeuze, op abortus, op vrij kunnen bewegen, op eerlijk loon en bescherming tegen discriminatie en onderdrukking. Met onder meer Mounir Samuel, de Syrische activiste Oula Ramadan en Chris Rijksen. En, zoals het een festival betaamd, exposities, gekke quizzen, performance, mogelijkheid tot lekker eten, een zeepkist en nog veel meer!

Mounir SamuelsMounir Samuel – openingscolumn

Mounir Samuel (1989) is een Egyptisch-Nederlandse auteur, politicoloog en fly-in Midden-Oosten correspondent voor de Groene Amsterdammer. Op het festival opent Mounir met een column waarin hij zijn persoonlijke ervaringen in zijn zoektocht naar zijn gender-identiteit mengt met sprankelende anekdotes en observaties uit de Arabische wereld.

 

Oula RamadanOula Ramadan – keynote speaker

De Syrische Oula is de oprichter van Badael, een netwerk van mensenrechtenactivisten die aandacht vragen voor geweldloosheid, maar ook in verweer komen tegen de onderdrukking en de marginalisering van vrouwen door Islamitische Staat. Oula won in 2014 een speciale award van No Peace Without Justice, voor de rol van Syrische vrouwen in de strijd tegen Assad en IS.

 

Chris Rijksen – performance

What if gender is something to choose for yourself? Chris Rijksen is een beeldend kunstenaar, een vraagteken, een fotograaf en een maker. Zijn werk is vooral bezig met het spel, de identiteit en de relatie van een individu met de wereld.

En verder…

Momal Mushtaq (Pakistan), oprichter van The Freedom Traveller, een project dat zich hard maakt voor mobiliteit van vrouwelijke reizigers. Hajer Sharief (Libië), studenten uit Tripoli die zich inzet voor een democratisch Libië. Zonder actieve deelname van vrouwen is dit natuurlijk niet mogelijk! Oud-profvoetballer Martine Prange deed onderzoek naar de enorme groei van het vrouwenvoetbal in Nederland. Sunita Kujur (India) expert op het gebied van seksuele rechten voor vrouwen in dit traditionele land. Zeker gezien de brute verkrachting van de Indiase studente Jyoti Singh in december 2012 en de protesten die hierop volgden, een belangrijke strijd!

 Praktische informatie

Locatie: Pakhuis de Zwijger, Amsterdam

Datum: Zaterdag 27 juni, 14.00 – 19.15 uur

Met o.a.: Lilianne  Ploumen, Mounir Samuel, Zarayda Groenhart, Sabrina Starke, Irene Hemelaar (VN Vrouwenvertegenwoordiger), buitenlandse activisten.

Kaartverkoop en meer info, waaronder een volledig programmaoverzicht: www.gelijkisanders.nl