Indicatoren voor de kwaliteit van langdurige zorg, een goede zaak?
Europa wil zich meer gaan bezighouden met sociaal beleid. Het heeft daartoe een document aangenomen waarin sociale rechten van burgers worden vastgelegd (the Pillar of Social Rights).
Eén van de thema’s waar Europa nu aan gaat werken is het vaststellen van indicatoren voor de kwaliteit van langdurige zorg. De bedoeling is, dat deze er toe zullen bijdragen dat de kwaliteit van de langdurige zorg in alle lidstaten omhoog gaat.
OVN-NL betwijfelt of dit een goede zaak is. In onderstaande notitie wordt aangegeven waarom dit initiatief grote kans heeft in zijn tegendeel te verkeren. In Nederland hebben wij immers al ervaring op dit gebied en deze is niet onverdeeld gunstig. Er zijn vele andere manieren waarop Europa hetzelfde doel zou kunnen trachten te verwezenlijken.
download Indicatoren langdurige zorg_Eng
Verkrijgbaarheid van medicijnen buiten kantoortijd
Advies aan patiënten die ’s nachts of in het weekend medicijnen nodig hebben: als je zelf niet in staat bent te regelen dat de medicijnen worden opgehaald, vraag dan aan de arts om op het recept te zetten dat de medicijnen moeten worden bezorgd. Aan deze bezorging zijn geen extra kosten verbonden, wel aan het gebruik van de dienstapotheek. Daarvoor moet een toeslag worden betaald die ten laste komt van het eigen risico.
Mobility Scouts
OVN-NL is één van de vijf partners van het Europese ‘Mobility Scouts’ project (2016-2018).
Het idee van het project ́ Mobility Scouts ́ is dat ouderen worden aangesproken om het heft in eigen handen te nemen en hun kennis, kunde en netwerken in te zetten voor hun eigen buurt, stad of dorp. Dit doen zij in samenwerking met andere ouderen, de lokale overheid, politiek en (maatschappelijke) organisaties. Het doel is om met elkaar en in samenwerking met overheden en organisaties de leefomgeving beter toegankelijk en vriendelijk te maken voor iedereen.
Hierbij gaat het om toegankelijkheid van voorzieningen zoals vervoer, wonen, welzijn en zorg, de inrichting van de publieke ruimte, sociale contacten, maar ook informatie en communicatie.
De ‘Mobility Scouts’ zijn niet alleen ‘verkenners’. Zij zijn ook ambassadeurs en aanjagers die andere ouderen uitnodigen om mee te denken, samen initiatieven te ontwikkelen en in gang te zetten in hun eigen buurt, stad of dorp.
Voor meer informatie kunt hier onze folder bekijken.
U kunt ook de website van het project bezoeken: www.mobility-scouts.eu
SamenKracht80+ Barneveld verder als De Jeugd van Toen
Circa 25 wijkbewoners en bewoners van Ruimzicht kwamen naar de sportieve bijeenkomst van ‘De Jeugd van Toen’. Deze bijeenkomst was extra feestelijk omdat de zogenaamde SamenKracht80+ handboeken zijn uitgereikt waarin ‘De Jeugd van Toen’ als succesvoorbeeld een prominente plaats heeft gekregen.
– via www.samenkracht.nu
Lancering prijsvraag WHO CARES
Op 18 januari 2017 werd prijsvraag WHO CARES gelanceerd met een kick off bijeenkomst in Almere. Met de prijsvraag roepen de initiatiefnemers ontwerpers en innovatieve doeners en denkers uit andere sectoren op om gezamenlijk hun idee voor toekomstbestendige wijken te verbeelden.
De initiatiefnemers zoeken innovatieve en toekomstgerichte visies op de Nederlandse woonwijken, die antwoord geven op de vergrijzing en de veranderingen in de zorg en ondersteuning; nieuwe ideeën die een impuls geven aan de ruimtelijke vernieuwing van de wijken.
Over de implementatie van het Madrid International Plan of Action on Ageing (MIPAA)
In 2002 werd door de Verenigde Naties een conferentie belegd over veroudering. Deze conferentie resulteerde in een actieplan: the Madrid International Plan of Action on Ageing, kortweg MIPAA. De verschillende regio’s van de VN stelden vervolgens een strategie op voor de uitvoering van het plan. Onderdeel daarvan is dat de VN-leden eens in de vijf jaar een rapport uitbrengen over hun vorderingen met de uitvoering. In 2017 moet voor de derde maal gerapporteerd zijn.Eind oktober 2016 publiceerde het Ministerie van VWS het Nederlandse rapport Report on the Regional Implementation Strategy (RIS) of the Madrid International Plan of Action (MIPAA) in The Netherlands. Third Review and Appraisal.
De reactie op dit rapport van het Oudere Vrouwen Netwerk Nederland (OVN-NL) vindt u hier
Schaduwrapportage VN-Vrouwenverdrag
Active 80+: de beleidsaanbevelingen
Het Active 80+ partnerschap heeft – in nauwe samenwerking met experts uit heel Europa – beleidsaanbevelingen geformuleerd voor beleidsmakers op Europees, nationaal, regionaal en lokaal niveau. Klik hier om de aanbevelingen te downloaden.
Handboeken Active 80+ gereed
Oudere Vrouwen Netwerk Nederland is verheugd als partner in het Europese project Active80+ een deel van de resultaten van het project in de vorm van twee handboeken voor belangstellenden beschikbaar te stellen.
Het Handboek voor de Praktijk is bedoeld voor vrijwilligers en medewerkers, die ideeën willen ontwikkelen over het coachen, de empowerment en de ondersteuning van mensen op hoge leeftijd. Behalve algemene informatie over deze thema’s biedt dit handboek veel voorbeelden van projecten, die in vervolg op de Active80+ trainingen in de vijf partnerlanden werden uitgevoerd.
Het Handboek voor Trainers is richt zich met name tot organisaties op het gebied van zorg, wonen en welzijn, trainers/opleidingen en trainingsinstituten (volwasseneneducatie). Met dit handboek kunnen zij hun stafmedewerkers en vrijwilligers, die voor en met mensen op hoge leeftijd werken, inspireren en een handreiking bieden om een coachende rol te vervullen voor tachtigplussers die op een leerzame en zinvolle wijze betrokken willen zijn bij hun gemeenschap.
Financieel verslag 2015
Tijdens de bestuursvergadering op 1 juli 2016 is het financieel verslag over 2015 besproken en goedgekeurd.
Klik hier om dit verslag te bekijken.